4 tapaa käyttää tutkimusta parempien päätösten tekemiseen

Image Source: FreeImages‍

Tutkimusta pidetään usein jälkikäteen tehtynä asiana, jota teemme, jos projektin lopussa jää aikaa. Tutkimus voi kuitenkin parantaa päätöksentekoamme ja johtaa parempiin tuloksiin. Kyky tehdä tietoon perustuvia päätöksiä on keskeinen taito kaikille tutkimuksen, strategian tai innovoinnin parissa työskenteleville. Kyse ei ole siitä, että meillä on aina vastaukset. Sen sijaan kyse on siitä, että on luotettavia tapoja tunnistaa, mitkä vastaukset ovat hyödyllisimpiä ja luotettavimpia, kun kyseessä on tietty kysymys tai ongelma, jota yrität ratkaista. Päätöksenteossa ei ole kyse vain ruutujen ruksimisesta, vaan siitä, että voit tehdä parempia valintoja niillä tiedoilla, joita sinulla on, ja vähentää epävarmuutta työssäsi niin paljon kuin mahdollista.

Määrittele ongelma, jota yrität ratkaista.

Päätöksenteossa on kyse ratkaisujen löytämisestä ongelmiin. Ennen kuin aloitat, sinun on siis varmistettava, että olet selvillä ongelmasta, jota yrität ratkaista. Jos et aloita ongelman määrittelyä, voit tehdä ongelmasta oletuksia, jotka eivät välttämättä pidä paikkaansa. Tämä voi vaikeuttaa ratkaisun löytämistä ja pahentaa tilannetta, jos teet vääriä oletuksia. Kysy aluksi itseltäsi seuraavat kysymykset: – Mikä on ongelma, jota yritän ratkaista? – Mistä tiedän, että ongelma on olemassa? – Mistä tiedän, kun ongelma on ratkaistu?

Tutkimus ja analyysi

Seuraavaksi on aika tehdä tutkimus ja analyysi. Varmista, että sinulla on riittävästi tietoa, jotta voit olla varma, että olet asettanut oikean ongelman kehyksen ja ymmärrät tilanteen mahdollisimman täydellisesti. Liian vähän tietoa voi johtaa huonoihin päätöksiin. Liian paljon voi johtaa analyysihalvaukseen ja hidastaa päätöksentekoa. Parasta on usein “kultainen nokkonen”, jossa tietoa on riittävästi mutta ei liikaa. – Voit tehdä monenlaista tutkimusta. Jotkin tutkimusmenetelmät ovat enemmän laadullisia, toiset taas enemmän määrällisiä. Ja jotkut ovat enemmän tutkivia, kun taas toiset ovat enemmän todistusvoimaisia. – Kvalitatiivisessa tutkimuksessa mennään numeroita pidemmälle ja tutkitaan, miten ja miksi asiat tapahtuvat. Kvalitatiiviset tutkijat tutkivat usein sitä, mitä ihmiset ajattelevat ja tuntevat, sekä sitä, mitä he tekevät. Tämä voi auttaa ymmärtämään ongelmaa eri näkökulmasta, ja se voi auttaa tunnistamaan ratkaisuja, joita ei ehkä ole aiemmin otettu huomioon. – Kvantitatiivisessa tutkimuksessa tarkastellaan numeroita ja tilastoja, joiden avulla voidaan tehdä johtopäätöksiä. Voit tutkia ihmisiä kyselylomakkeiden tai haastattelujen avulla tai kerätä tietoja tilanteesta havainnoimalla tai kokeilemalla.

5-vaiheinen päätöksentekoprosessi

Päätöksentekoon on olemassa monia malleja, mutta mielestämme hyödyllisin on alla oleva viisivaiheinen lähestymistapa. Se perustuu tutkimuksen ja analyysin yhdistelmään, mutta siinä on myös kyse siitä, että harkinnalle on varattava aikaa ja tilaa, jotta voit ymmärtää saamasi tiedon ja päättää parhaasta etenemistavasta. – Ensin on ymmärrettävä ongelma, jota yrität ratkaista. Mikä on tilanne? Mitä tiedät nykytilanteesta? Mitkä ovat tilanteeseen liittyvät keskeiset haasteet tai mahdollisuudet? Mitkä ovat tärkeimmät tekijät, jotka sinun on ymmärrettävä? – Sitten sinun on tuotettava ideoita ja ratkaisuja. Mitkä ovat mahdollisia ratkaisuja ongelmaasi? Mitä eri vaihtoehtoja voit tutkia? Mitkä vaihtoehdot voit jättää huomiotta? – Seuraavaksi sinun on valittava ratkaisu. Mikä on paras tapa edetä? Mikä ratkaisu on mielestäsi lupaavin? Miten voit testata, onko ratkaisu oikea tai mikä voi mennä pieleen? – Lopuksi sinun on arvioitava tuloksia ja otettava opiksi. Mitä tapahtui? Millaisia tuloksia valitsemasi ratkaisu tuotti? Mitä voit oppia kokemuksesta ja mitä aiot tehdä seuraavaksi?

Pyydä palautetta ihmisiltä, joita asia koskee.

Jos työskentelet projektin parissa yhdessä asiakkaan, käyttäjän tai muun sidosryhmän kanssa, on hyvä saada heiltä palautetta päätöksentekoprosessin edetessä. Näin voit varmistaa, että olet oikealla tiellä ja että sinulla on heidän tukensa etenemiselle. Se voi myös auttaa sinua tunnistamaan mahdolliset ongelmat tai ratkaisut, jotka olet saattanut jättää huomiotta. Selvitä, onko ongelma, jota yrität ratkaista, ongelma, jota muutkin yrittävät ratkaista. Jos näin ei ole, sinun kannattaa ehkä palata takaisin piirustuspöydän ääreen. Jos näin on, voit jatkaa seuraavaan vaiheeseen.

Etsi tukevaa tietoa

Jossain vaiheessa päätöksentekoprosessia sinun on tarkasteltava todisteita. Tämä on paras tapa tarkistaa, onko ratkaisusi oikea vai onko sinun palattava takaisin piirustuspöydälle. Se, minkälaista näyttöä valitset, riippuu ongelman luonteesta. Jos esimerkiksi yrität ymmärtää, mikä ohjaa myyntiä tietyssä tuoteryhmässä, saatat haluta tehdä kyselyn tai kohderyhmän. Jos yrität ymmärtää, mikä estää ihmisiä ottamasta käyttöön uutta teknologiaa, saatat haluta tarkastella olemassa olevia tietoja tai keskustella ihmisten kanssa kasvotusten.

Johtopäätös

Tutkimus on muutakin kuin numeroita ja tilastoja. Kyse on tietojen taustalla olevien ihmisten ja heidän käyttäytymisensä ymmärtämisestä. Kun teet päätöksiä, sinun on varmistettava, että käytät oikeita tietoja. Joskus tämä tarkoittaa, että sinun on löydettävä uusia tietolähteitä tai vaihtoehtoisia tapoja tarkastella jo olemassa olevia tietoja. Päätöksentekoprosessi ei ole lineaarinen polku pisteestä A pisteeseen B. Sen sijaan se on iteratiivinen prosessi, jossa siirrytään edestakaisin eri vaiheiden välillä.